Van jezelf houden

Van jezelf houden is de basis van een gelukkig leven. Je zet jezélf op de eerste plek, je straalt zelfvertrouwen uit en je durft meer. Toch is het niet voor iedereen zo makkelijk. Je verleden en je omgeving kunnen hierin een grote, beperkende rol hebben gehad. Hoe kun je dan zelf stappen zetten naar méér zelfliefde?

Houden van jezelf.

Kun je van een ander houden zonder dat je van jezelf houdt? Ik vraag het me wel eens af. Want hoe weet je dan wat het is, als je wél van een ander houdt en niet (voldoende) van jezelf? Het zal vast liefde zijn, alleen in hoeverre geef je liefde om er iets voor terug te krijgen? Welke behoefte heb je en is dat vanuit een gemis ontstaan? Ik denk dat die behoefte alleen vervuld kan worden door jezelf. Anders ga je de ander verantwoordelijk houden om die behoefte te vervullen.

Wanneer je weinig zelfvertrouwen, eigenwaarde en een laag zelfbeeld hebt zal er weinig zelfliefde zijn. De vraag aan anderen om bevestiging dat je goed genoeg bent bevestigt eigenlijk dat je jezelf al niet goed genoeg vindt. Als daar steeds aandacht naartoe gaat wordt juist dát alleen maar groter. Immers wat je aandacht geeft groeit!

Goed nieuws: draai het om en geef aandacht aan positieve gedachten over jezelf. Zo verandert er daadwerkelijk iets! Liefde voor jezelf betekent ook meer liefde in je leven!

Jouw leven verandert als bij toverslag op het moment dat je gaat geloven in jezelf.
– Olaf Hoenson

Word je bewust van het ontbreken van zelfliefde. Dán heb je de keus om het anders te doen. Jij mag jezelf het waard vinden om van te houden, net als ieder ander! Zet jezelf in het licht in plaats van de schaduw en voel de warmte die dat geeft. Laat die warmte je hart verwarmen.

 

8 Tips om -meer- van jezelf te houden:

 

hartje_1Stop met jezelf te veroordelen!

Ook al doe je soms iets verkeerds, vergeef jezelf en blijf er niet eindeloos in hangen. Draai het naar positief: “dit was niet handig, het is knap dat ik het gezien heb en hoe het anders kan, ik heb er weer van geleerd”.Wees liefdevol en zacht voor jezelf!

Wees lief voor jezelf.

Je zelfvertrouwen groeit als je leert om positief te denken. Benader jezelf vriendelijk en liefdevol. Geef jezelf iedere dag tenminste één keer een oprecht compliment. Laat het binnenkomen door het diep in te ademen. Voel het stromen in je hele lijf.

Kijk in de spiegel en ZIE jezelf.

Ga voor een spiegel staan. Kijk vanuit liefde naar jezelf en heb álle delen lief!  Aanvaard jezelf volledig. Spreek je goede en mooie kwaliteiten uit en glimlach naar jezelf. Zie hoe mooi je bent in álle facetten!

Laat je zelfvertrouwen groeien.

Leg de focus op je kwaliteiten in plaats van op je tekortkomingen. Waardeer jezelf eindeloos. Gebruik je kwaliteiten en zet ze in waar dan ook. Laat jezelf zien in volle glorie, zo vergroot je je eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Onvoorwaardelijke liefde.

Gevoelens komen en gaan. Weet dat alles er mag zijn, hoe pijnlijk soms ook. Stop ze niet weg maar onderzoek wat ze je te vertellen hebben. Ieder gevoel heeft een verhaal en een stem. Luister naar wat het te vertellen heeft en leer ervan. Als je erkent wat je voelt is dat pure erkenning van jezelf.

Negatieve gedachten over jezelf kun je een halt toeroepen en omzetten naar positieve en meer liefdevollere gedachten. Wees bewust om het te veranderen.

 Jij bent het waard

Zorg goed voor JOU. Verwen jezelf eens met een boek, die leuke trui of neem een massage. Ook JIJ bent het waard om een cadeau aan te geven! Geniet van waar je ook voor kiest.

 Ruimte innemen.

Neem je rust en je eigen ruimte in. Breng tijd met jezelf door. Plan dit in zodat je ook een plek in je eigen agenda krijgt. Geniet van een wandeling in de natuur en ontdek de schoonheid ervan.

 Je eigen weg gaan.

In dit leven heb je je eigen dingen te doen. Jouw eigen weg te gaan, jouw keuzes te maken en daardoor je eigen levenslessen te volgen. Maak daarom keuzes vanuit je hart. Volg je eigen weg door je passie te leven. Te doen waar jij gelukkig van wordt en vooral vooruit te kijken. Jouw leven bepaal jij zelf, niemand anders!

Jijzelf, net als ieder ander in het hele universum, verdient jouw liefde en genegenheid.
– Boeddha

Gelukkig zijn is een keuze en nooit afhankelijk van hoe anderen over je denken! Creëer je eigen geluk: jij bent het waard!

Heb je moeite met het kiezen voor jezelf?

Deze tips maken het wellicht makkelijker om meer zelfliefde toe te laten in je leven. Voor sommige mensen blijft het lastiger. Herken je dat? Neem dan gerust contact met me op zodat we samen op zoek gaan naar jouw eigenliefde!

 

Leave A Comment